EIMA 2012, 7-11/ΝΟΕ, Μπολόνια, Διεθνής έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων

11.10.2012

Μία από τις μεγαλύτερες διεθνής εκθέσεις γεωργικών μηχανημάτων, λαμβάνει και φέτος χώρα στη Μπολόνια τις Ιταλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο επίσημο site της EIMA INTERNATIONAL 2012, http://www.eima.it/en/index.php

Ράλι εξαγωγών για τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα τον Αύγουστο

11.10.2012

Ρόλο οδηγού στην αναθέρμανση των ελληνικών εξαγωγών οι οποίες παρουσίαζαν κάμψη τους τελευταίους μήνες διαδραμάτισαν τον Αύγουστο του 2012 τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τις οποίες επεξεργάστηκε ο Πανελλήνιος Συνδέσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).
Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, η επέκταση των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές ήταν ο κύριος «υπεύθυνος» για την αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό 9,8%. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάκαμψη των εξαγωγών προς τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) κατά 11,7%, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ελληνική αγροδιατροφική βιομηχανία διευρύνει τη διεθνή παρουσία της.

Αν και ο ΠΣΕ δε δίνει συγκεκριμένους αριθμούς, επισημαίνει ότι η ανάκαμψη των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στις «εξαιρετικές», όπως τις χαρακτηρίζει, επιδόσεις φρούτων-λαχανικών καθώς και του ελαιόλαδου.

Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Αύγουστο 2012 ανήλθε στο ποσό των 1.236,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.125,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 9,8%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αύξηση διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,1%, όταν οι αρχικές προβλέψεις για το σύνολο του 2012, έκαναν λόγο για αύξηση μεταξύ 4% και 6%.

Εκτός από τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα αξιοσημείωτη είναι και η άνοδο που καταγράφεται στις Πρώτες Ύλες (κυρίως σε ορυκτά) αλλά στα προϊόντα της κατηγορίας Μηχανήματα-Εξοπλισμός.

Αντίθετα, πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται Ποτά-Καπνός, Βιομηχανικά Προϊόντα και Εμπιστευτικά Προϊόντα.

Όσον αφορά τις εισαγωγές-αφίξεις, η συνολική αξία τον Αύγουστο 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.236,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.410,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση 7,2%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 10,2%.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η έστω και εν μέρει αντιστροφή του κλίματος αβεβαιότητας, μετά το δύσκολο τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώθηκαν στα στοιχεία του περασμένου Αυγούστου. Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την εδραίωση της εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων προς την Ελλάδα, μέσα από μία συνεπή και συνεκτική Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας, που να στηρίζεται σε ισχυρές και στέρεες δομές υλοποίησής της.
Στην πρόκληση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει με ηχηρή και συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με σύγχρονες μεθόδους προώθησης-προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και με σύγχρονα εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Αποτελεί πάγιο αίτημα του εξαγωγικού κόσμου της χώρας, η θεμελίωση ενός σταθερού επιχειρηματικού και φορολογικού πλαισίου, σε συνδυασμό με μία ενιαιοποιημένη προσέγγιση υποστήριξης των διεθνοποιημένων κλάδων της οικονομίας, όπως οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η ναυτιλία, και με συμπράξεις των αρμόδιων οργάνωσης της Επίσημης Πολιτείας και των συλλογικών-παραγωγικών φορέων της χώρας».

Ανοίγουν τα προγράμματα κατάρτισης Νέων Αγροτών

19.10.2011

Ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ανακοινώνει την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Νέων Αγροτών, στο πλαίσιο της πράξης «Επαγγελματική Κατάρτιση Αυτοαπασχολούμενων στον Πρωτογενή τομέα («Νέοι Γεωργοί»), του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Τα προγράμματα που υλοποιούνται για το 2012 προβλέπεται να παρακολουθήσουν 3.000 Νέοι Αγρότες.
Σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται, εντός του έτους 2012, πανελλαδικά, 121 προγράμματα εκ των οποίων 78 φυτικής παραγωγής (κηπευτικά, ελαιοκομία, αμπελουργία, φυτά μεγάλης καλλιέργειας κ.λπ.), 29 ζωικής παραγωγής (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, μελισσοκομία κ.λπ.) και 14 φυτικής – ζωικής παραγωγής (μικτά), τα οποία προβλέπεται να παρακολουθήσουν περίπου 3.000 Νέοι Αγρότες.

Η επιλογή των εκπαιδευόμενων προκύπτει από το αρχείο των Υπόχρεων Εκπαίδευσης Νέων Αγροτών, που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», Άξονας 1 του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με βάση την ημερομηνία ένταξής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» ή στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (τηλ. 210 - 8821404).
Ο αριθμός και το είδος των προγραμμάτων σε κάθε νομό, καθώς και το αναλυτικό θεματικό περιεχόμενο τους, βρίσκεται αναρτημένο στη διεύθυνση www.elgo.gr -> Νέα.

Εκτός περικοπών το αγροτικό πετρέλαιο

19.10.2011

Γλίτωσε, τουλάχιστον για φέτος, το ψαλίδισμα κατά 25% η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλούν για άμεση πληρωμή προκαταβολής στο 50% , που σημαίνει ότι 80 εκατ. ευρώ θα μπουν στους λογαριασμούς συνολικά 430.000 δικαιούχων.

Τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ πρόκειται να πιστωθούν, όταν ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείου Οικονομικών για την ενημέρωση των καταστάσεων με τους δικαιούχους. Προς το παρόν εκκρεμεί μόνο η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς (Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών), προκειμένου να γίνει η πληρωμή, αλλά το ποσό έχει εξασφαλιστεί.

Μέχρι 31/10 η εισφορά για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ του 2011

17.10.2011

Εφόσον ο υπόχρεος είναι κάτοχος ασφαλιστικής ενημερότητας καθίσταται δικαιούχος ένταξης σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων.
Το ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. πρέπει να καταβάλλεται, μέχρι την 31 Αυγούστου κάθε έτους, στον τραπεζικό λογαριασμό που αναφέρεται στο έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής.

Η εκπρόθεσμη καταβολή δεν παρέχει δικαίωμα αποζημίωσης για ζημιές που έχουν προκληθεί πριν από την ημερομηνία καταβολής του συνόλου της εισφοράς. Όμως, ειδικά για το 2011, η ασφαλιστική ενημερότητα που χορηγείται παρέχει δικαίωμα αποζημίωσης εφόσον η εισφορά έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2012.

Εφόσον ο υπόχρεος είναι κάτοχος ασφαλιστικής ενημερότητας κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών ενός προγράμματος, καθίσταται δικαιούχος ένταξης σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, σε περίπτωση ζημιάς της φυτικής παραγωγής και του φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου του, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή δικαιούχος επιχορήγησης μέσων αντιχαλαζικής ή αντιπαγετικής προστασίας από τον ΕΛ.Γ.Α. ή δικαιούχος συμμετοχής σε προγράμματα μέσα από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην με αριθμό 804/90499 κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2625/Β/27 -9 – 2012, η οποία τροποποιεί και συμπληρώνει την προηγούμενη υπ’ αριθμ. 235/23719/28−2−2012 (ΦΕΚ Β΄ 500) ΚΥΑ που αφορά: «Διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής σε εφαρμογή του ν. 3877/2010 (ΦΕΚ Α΄ 160), τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) και Ασφαλιστική Ενημερότητα».

Links imageWeather imageContact imageDownloads image