Ράλι εξαγωγών για τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα τον Αύγουστο

11.10.2012

Ρόλο οδηγού στην αναθέρμανση των ελληνικών εξαγωγών οι οποίες παρουσίαζαν κάμψη τους τελευταίους μήνες διαδραμάτισαν τον Αύγουστο του 2012 τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τις οποίες επεξεργάστηκε ο Πανελλήνιος Συνδέσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).
Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, η επέκταση των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές ήταν ο κύριος «υπεύθυνος» για την αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό 9,8%. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάκαμψη των εξαγωγών προς τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) κατά 11,7%, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ελληνική αγροδιατροφική βιομηχανία διευρύνει τη διεθνή παρουσία της.

Αν και ο ΠΣΕ δε δίνει συγκεκριμένους αριθμούς, επισημαίνει ότι η ανάκαμψη των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στις «εξαιρετικές», όπως τις χαρακτηρίζει, επιδόσεις φρούτων-λαχανικών καθώς και του ελαιόλαδου.

Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Αύγουστο 2012 ανήλθε στο ποσό των 1.236,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.125,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 9,8%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αύξηση διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,1%, όταν οι αρχικές προβλέψεις για το σύνολο του 2012, έκαναν λόγο για αύξηση μεταξύ 4% και 6%.

Εκτός από τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα αξιοσημείωτη είναι και η άνοδο που καταγράφεται στις Πρώτες Ύλες (κυρίως σε ορυκτά) αλλά στα προϊόντα της κατηγορίας Μηχανήματα-Εξοπλισμός.

Αντίθετα, πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται Ποτά-Καπνός, Βιομηχανικά Προϊόντα και Εμπιστευτικά Προϊόντα.

Όσον αφορά τις εισαγωγές-αφίξεις, η συνολική αξία τον Αύγουστο 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.236,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.410,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση 7,2%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 10,2%.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η έστω και εν μέρει αντιστροφή του κλίματος αβεβαιότητας, μετά το δύσκολο τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώθηκαν στα στοιχεία του περασμένου Αυγούστου. Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την εδραίωση της εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων προς την Ελλάδα, μέσα από μία συνεπή και συνεκτική Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας, που να στηρίζεται σε ισχυρές και στέρεες δομές υλοποίησής της.
Στην πρόκληση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει με ηχηρή και συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με σύγχρονες μεθόδους προώθησης-προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και με σύγχρονα εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Αποτελεί πάγιο αίτημα του εξαγωγικού κόσμου της χώρας, η θεμελίωση ενός σταθερού επιχειρηματικού και φορολογικού πλαισίου, σε συνδυασμό με μία ενιαιοποιημένη προσέγγιση υποστήριξης των διεθνοποιημένων κλάδων της οικονομίας, όπως οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η ναυτιλία, και με συμπράξεις των αρμόδιων οργάνωσης της Επίσημης Πολιτείας και των συλλογικών-παραγωγικών φορέων της χώρας».

Links imageWeather imageContact imageDownloads image